Vi ville gärna ta reda på hur forskningen inom miljöteknik ser ut i Sverige och vi hade turen att få kontakt med Monica som jobbar som forskare på Mälardalens högskola.
1. Vad arbetar ni med? Hur skulle du beskriva ditt arbete?
1) Jag arbetar som forskare i miljöteknik. Min forskning går ut på att utveckla innovativa, miljöriktiga och billiga tekniker för sanering av mark och vatten som är förorenat med organiska ämnen eller metaller. Jag forskar också på framtidens energilösningar. T.ex. odlar vi alger som kan användas för att utvinna biogas, som sedan används som bränsle för bussar och bilar.
2. Hur sker ert arbete, i grupp eller individuellt?
2) Mycket arbete sker i grupp. Vi är en forskargrupp som jobbar tillsammans med olika projekt.
3. Vad/vem finansierar er? Får ni finansiellt stöd från kommun/stat/annan?
3) Vi finansieras dels av olika forskningsstiftelser, men även av olika företag. Vissa företag som finansierar oss är kommunalt ägda, t.ex. Mälarenergi och Eskilstuna Energi & Miljö.
4. Hur skulle du beskriva utvecklingen av tekniken genom tiderna?
4) Det har gått snabbt sista tiden. Framförallt inom miljövänlig energiteknik. Utvecklingen inom t.ex. solenergi, vindkraft och biogas har gått väldigt snabbt sista decenniet.
5. När började intresset för miljövänligteknik, hur länge har forskning inom det här området pågått?
5) Forskningen inom det området har pågått länge, men det är mer prioriterat nu är vad det var för t.ex. 20 år sen. Det är därför lättare att få forskningsanslag inom miljöteknik nu än vad det var förr.
6. Har Sverige mycket/lite miljövänlig teknik om man jämför med andra läder? Hur ser det ut i Södermanland (framför allt Eskilstuna)?
6) Sverige har väldigt mycket. Vi exporterar också miljöteknik för flera miljarder om året till andra länder. Södermanland ligger nog ganska långt framme, tillsammans med övriga Mälardalen.
7. Varför tycker du att man ska satsa på att göra tekniken mer miljövänlig?
7) Det finns både ekonomiska och ekologiska anledningar. Mycket av dagens teknik är inte hållbar på lång sikt och vi kommer att få uppleva en utarmning av jordens resurser om vi inte börjar tänka mer miljövänligt. I min forskning jobbar vi också mycket med att tekniken inte bara ska vara miljövänlig, utan även billig och enkel att använda. Det är bara då man kan få lönsamhet.
8. Finns det några nackdelar med miljövänligteknik?
8) Ibland är den mer tidskrävande. Framförallt inom marksanering.
9. Vad tycker du som privatperson att man kan tänka på för att minska miljöförstöringen?
9) Källsortera, släck lampor och handla lokalproducerat. Det känns ibland meningslöst, men om man tänker på att det bor 9 miljoner människor och alla skulle minska miljöförstöringen så förstår man att det spelar roll.
10. Hur tror du att tekniken kommer se ut i framtiden?
10) Jag tror att vi kommer att se fler elbilar och mer effektiva lösningar för att rena vatten. Jag tror också att vi kommer att hitta alternativ till olja och kol, som är på väg att ta slut
.
Vi tycker den här intervjun var väldigt användbar i vårt arbete och det ger en bra bild av hur miljötekniken ser ut idag. Det var lite synd att vi inte kunde åka till Västerås och se vart och hur de arbetar för då hade vi ju kunnat få en ännu tydligare bild, men det var väldigt intressant att få svar på de här frågorna i alla fall. Det var kul att få kontakt med en kvinnlig teknikforskare eftersom det kanske inte är så många kvinnor som just arbetar med teknik. Om vi hade haft möjlighet hade vi gärna pratat med någon mer som jobbar inom teknikforskning så att vi fått olika perspektiv. Kanske med någon som inte tycker att miljöteknik är något man ska satsa på i framtiden?
Efter att vi fått fram en massa information från internet så hade man kanske väntat sig hennes svar att vara lika innovativa som den fakta vi fått fram. Med energiutvinning av regndroppar eller kanske solenergidrivna mobiler, men så var det ju inte riktigt. Det hon beskriver i sina svar är ju intressant men de är ju inte så högteknologiska som vi hade trott att de skulle vara, vilket får oss att tro att miljötekniken kanske inte kommer kunna göra någon skillnad på miljöhotet innan det är för sent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar