fredag 25 mars 2011

Sammanfattning

Vi är fyra elever (Petra Rinman, Delman Botani, Heresh Minozada, Emmy Tang) som går första året på det naturvetenskapliga programmet på Rinmangymnasiet. Den här bloggen handlar vårt arbete med miljöteknik. Miljöteknik är teknik som är miljövänligt eller har liten påverkan på miljön. Vi har tagit fram information om hur tekniken och våra energikällor ser ut idag och hur de kanske kommer se ut i framtiden. Här finns även lite tips på hur man kan göra som privatperson för att minska miljöförstöringen. Vi har letat fakta på internet och fått fram svar på de frågeställningar vi skrev i början av arbetet. Vi har även intervjuat en forskare inom miljöteknik. Vi hoppas att ni tycker att informationen vi hittat och publicerat här på bloggen är intressant och lärorik.

Bloggrapport

Inledning

Vi har under de senaste veckorna arbetat med att ta fram information om miljöteknik. Miljöteknik som är en växande marknad runt om i världen har varit ett otroligt intressant område att arbeta med.

Bakgrund

Vi valde att arbeta med miljöteknik för att vi i vår grupp är väldigt intresserade av teknikens snabba utveckling och vilken påverkan denna har på miljön. Även varför tekniken utvecklas så snabbt är något vi tycker är väldigt intressant.

Syfte och frågeställningar

Vi valde att försöka fördjupa oss inom dessa frågor.
·         Vad finns det för nya energikällor?
·         Kan man utveckla gamla energikällor för att göra dem effektivare och miljövänligare, och i sådant fall hur?
·         Hur utvecklar man produkter så att de blir miljövänligare? T.ex. finns det miljövänliga tv-apparater, och vad är det som gör dem miljövänliga?
·         Vad har Eskilstuna för miljövänlig teknik? T.ex. bussar, gatubelysning m.m.
·         Hur kommer teknikens påverkan på miljön se ut i framtiden? Hur har den sett ut tidigare?
·         Vad kan man som privatperson göra för att minska den påverkan hem-tekniken har på miljön?
     Syftet med att få svar på dessa frågor är att vi vill öka kunskapen om miljöteknik hos allmänheten. Genom att öka kunskapen så kan man få människor att välja de miljövänliga alternativen framför de omiljövänliga.

Källkritik och metod

      För att fram svaren på våra frågor har vi främst använt oss av internet. T.ex. så använde vi oss mycket utav sökmotorn google vilket gav oss många bra länkar. Vissa länkar var mer användbara än vissa andra och här är några exempel på de ”bra” sidor vi använde oss av.
        http://www.cleantechofsweden.se/ - Den här sidan verkar vara trovärdig och relevant                             då den enbart innehåller fakta och ingen reklam. Vilket visar på att skaparen är seriös då den inte tjänar något på sidan förutom att sprida informationen vidare. Sidan kommer även från Sverige även fast språket är på engelska. Det visar ju vidare att skaparen är seriös då de vill att så många som möjligt ska kunna ta del av kunskapen. Att skaparen är den svenska energimyndigheten stärker ju bara trovärdigheten. Själva designen är lättillgänglig och stilren men en aning förvirrande och man kanske inte hade behöv göra den riktigt så högteknologisk som den är.
        http://nyteknik.se/ - Den här sidan använde vi oss främst av för att hitta nyheter inom miljötekniken. Den är som teknikens Aftonbladet, och vi hittade många intressanta saker på den här sidan. Även den här sidan verkar vara seriös och trovärdig. Det finns t.ex. tydlig kontaktinformation och det verkar vara ett ganska stort företag som ligger bakom tidningen.
       http://www.youtube.com/ - Vi har även använt oss en hel del av YouTube. Här hittade vi många filmer om både ny teknik och hur man kan leva miljövänligt. Eftersom det är privatpersoner som lägger upp egna filmer så kan man inte alltid vara säker på att det är seriöst eller att informationen stämmer. Ibland kan man ju se att det är företag som har lagt upp filmerna eller att det finns länkar i videoinformationen vilket ger mer trovärdighet. För att vara säkra på att den information vi fick fram från filmerna stämde så försökte vi hitta andra källor som kunde bekräfta det.
     Här är de två filmer vi använde i vår presentation:
       http://www.youtube.com/watch?v=F3Wtze716QY – den handlar om Masdar city och hur den planeras att se ut. Det är en stad som inte ska ha något CO2 utsläpp och helt byggas av hållbara material. Eftersom det finns flera liknande filmer och informationen i dem bekräftas av andra sidor t.ex. http://www.masdar.ae/en/home/index.aspx .
       http://www.youtube.com/watch?v=iYu9zbqaHk0 – Den här filmen är från en nyhetskanal och handlar om ett Hotell i Madrid som är helt byggt av sopor. Den informationen som vi fick från det här klippet bekräftas t.ex. av flera andra filmer och en artikel från tidningen NyTeknik så den känns också trovärdig.

     Vi kan inte kommentera alla våra källor då vi hade väldigt många men ovanstående var de vi använde oss mest av.
     Vi hade även en intervju med Monica Odlare som är miljöteknisk forskare på Mälardalens högskola. Här är en länk till hela intervjun och vad vi tyckte om den http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/intevju-med-monica-odlare.html .

Resultat

Om ni vill läsa om vilka svar vi fick på våra frågeställningar kan ni läsa det här:
·         Vad finns det för nya energikällor? - http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/vad-finns-det-for-nya-energikallor.html

·         Kan man utveckla gamla energikällor för att göra dem effektivare och miljövänligare, och i sådant fall hur? – http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/kan-man-utveckla-gamla-energikallor-for.html


·         Hur utvecklar man produkter så att de blir miljövänligare? T.ex. finns det miljövänliga tv-apparater, och vad är det som gör dem miljövänliga? - http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/hur-utvecklar-man-produkter-sa-att-de.html

·         Vad har Eskilstuna för miljövänlig teknik? T.ex. bussar, gatubelysning m.m. – http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/vad-har-eskilstuna-for-miljovanlig.html


·         Hur kommer teknikens påverkan på miljön se ut i framtiden? Hur har den sett ut tidigare? – http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/hur-kommer-teknikens-paverkan-pa-miljon.html

·         Vad kan man som privatperson göra för att minska den påverkan hem-tekniken har på miljön? - http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/vad-kan-man-som-privatperson-gora-for.html

Studiebesök

     Vi kontaktade massa företag men tyvärr fick vi aldrig något svar. Tillslut fick vi i alla fall kontakt med Mälardalens högskola som driver miljöteknisk forskning. Vi trodde att alla våra problem var lösta, men sen insåg vi att de arbetade i Västerås vilket betydde att vi inte skulle ha möjlighet att komma på studiebesök. Vi fick i alla fall en intervju via mail med Monica Odlare, vilket vi är mycket tacksamma för. Vi lärde oss väldigt mycket av hennes svar. Här är en länk till intervjun som ligger uppe på vår blogg. http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/intevju-med-monica-odlare.html

Diskussion och slutsatser

Här är vårt blogginlägg om våra diskussioner och slutsatser: http://miljovanligteknik.blogspot.com/2011/03/slutdiskussion.html
Vi är förhållandevis nöjda med det resultat vi fick. Eftersom vi bytte område efter några veckor känner vi att det skulle vart bra om vi hade haft lite längre tid. Då hade vi kanske fått lite mer sammanhang på den fakta vi fått fram. Tiden räckte inte till för att vi skulle hinna träna och prata ihop oss om presentationen och all information.

Grupputvärdering

Utvärdering av grupparbetet


a.    Vilka för- och nackdelar har det varit med att arbeta i grupp?
Svar:
Fördelar med att arbeta i grupp:
·         Man kan diskutera den fakta man får fram med de andra i gruppen och t.ex. komma fram till om huruvida den är trolig eller inte.
·         Lär sig samarbeta med nya människor.
·         Man kan dra nytta av alla gruppmedlemmars egenskaper och intressen.
Nackdelar med att arbeta i grupp:
·         Svårt att organisera och dela upp arbetet.
·          Alla i gruppen var okunniga i miljöteknik från början vilket gjorde det svårt att komma igång.

b.    Vad tyckte ni om att vi lärare delade in er i grupper?
Svar:
Vi tycker det var bra då man lärde känna nya människor, som man kanske inte hade så mycket kontakt med innan. Om vi själva skulle fått välja så skulle man välja sina kompisar vilket inte är lika utvecklande.
c.    Hur var det att blogga om arbetet istället för skriftlig rapport?
Svar:
Vi tycker det var bra då man kunde göra sina egna inlägg i egen takt istället för att lägga fokus på att man skulle lämna in rapporter hela tiden. Nu kunde vi fokusera på att hitta information.
d.    Hur gick arbetet (både i gruppen och om själva uppgiften)? Tyckte ni att
      arbetet fungerade som det skulle?
Svar.
Vi är överens om att saker sällan går som man tänkt sig men vi är ändå nöjda med resultatet.
e.    Hur gick redovisningen?
Svar:
Vi tycker vår redovisning gick bra men vi önskar att vi hade haft lite mer tid på oss så att vi skulle hunnit träna lite mer. Det blev väldigt stressigt mot slutet vilket kan bero på att vi började lite sent.
f.     Finns det något speciellt i undersökningen som ni vill ta upp och i så fall
           varför?
Svar:
Masdar city var något som vi alla tyckte var väldigt intressant. Vi tror att den staden kan få stor betydelse i framtiden och bli något som folka kan besöka och förundras över.
g.    Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?
Svar:
Vi skulle ha bytt område snabbare än vad vi gjorde. När vi insåg att miljöorganisationer blev för svårt tog det ändå ganska lång tid innan vi bytte till miljöteknik.
h.    Vad behöver vi lärare tänka på till nästa gång vi ska göra ett sådant här
           projekt?
     Svar:
     Vi tycker att hela arbetet blev lite för stort och tog lite för mycket tid. Det var väldigt intressant men om man förminskade det hela så skulle man kanske ha tid att lära sig ytterligare fler intressanta saker.

Slutdiskussion

Det finns en hel rad olika anledningar till varför man utvecklar tekniken. Det kan tillexempel vara att det finns en sådan stor efterfrågan, folk vill vara bekväma och ha den nyaste tekniken. Förr i tiden ansågs man vara lite bättre om man var tjock då det visade att man hade mycket pengar så man kunde köpa mycket mat. I dagens samhälle räknas istället social status i t.ex. mängd nya, dyra saker. Man vill ha det bästa av det bästa och köper hela tiden nya kläder, kameror, mobiler, datorer. Man renoverar hemma för att alltid ha det nytt och fräscht. Den här livsstilen har självklart en stor påverkan på miljön, även om att vi kanske inte alltid ser konsekvenserna betyder det inte att de inte finns. Det är inte vi som bor i i-länderna som får de direkta konsekvenserna av det här levnadssättet utan det är miljön och människorna som lever i fattigare länder(u-länderna) som drabbas, vilket är otroligt orättvist.  För ett antal år sedan började man äntligen förstå att tekniken inte alltid kanske var så bra. Man började tänka om och utveckla ny teknik som ansågs vara mer miljövänlig, vilket man kallade miljöteknik.

Energikällor till elektricitet är något världen bara måste ha idag, utan elektricitet är välden ingenting idag eftersom att nästan allt drivs med elektricitet och speciellt om man ska ta hand om miljön då behöver man extra mycket elektricitet eftersom att andra drivmedel som till exempel bensin skadar miljön. Men alla energikällor har sina nackdelar och vissa nackdelar kan man tyvärr inte göra något åt idag men världen utvecklas nästan varje dag och längre fram i tiden kan det kanske finnas lösningar till nackdelarna. Där de värsta farorna ligger är nog i kärnkraftverk, risken är stor att reaktorolyckor inträffar och om det inträffar kan väldigt många människor skadas. Trots att kärnkraftverk kan leda till de farligaste olyckorna så ger de oss den bästa energin genom att kärnkraftverk producerar väldigt mycket elektricitet på lite energi och det är en fördel. Men de finns fler nackdelar än fördelar med kärnkraftverk och man försöker utveckla det och försöker hitta lösningar till de problem som kan uppstå och de problem som redan finns, till exempel de radioaktiva ämnen som bildas i ett kärnkraftverk kan skada människor och miljön.
Det är inte bara kärnkraftverk som har nackdelar, som jag nämnde tidigare så har alla energikällor sina nackdelar men kärnkraftverk har de värsta och farligaste. Alla energikällor har en gemensam nackdel och det är att de alla är dyra att bygga ut. Det dyraste ut av alla energikällor är solenergi och det har man länge försökt förbättra och utnyttja eftersom att solen är vår största och främsta energikälla, alla vet att utan solen kan inget vara vid liv.
Vi som privat personer kan verkligen göra väldig mycket får att åstadkomma något bra. Men på grund av att vi är så lata så orkar vi inte bry oss om de konsekvenser vi utsätter jorden för. På grund av att vi lever ett gott liv här i Sverige betyder det inte att alla andra gör det världen över. Problemen vi utsätter jorden är för stora. Vi kan alla bidra till något effektivt om vi bara sätter viljan i det. Som att ta del av några exempel vi nyligen tog upp, att bara sätta viljan på att ändra små, små saker kan i slutändan bli något bra. Vi är alla mänskliga individer både här i Sverige och där borta i Kina eller Indien, vi är värda lika mycket så varför ska de i kina eller Indien få ta skiten efter oss på grund av att vi är så bortskämda och alltid ska ha det nyaste? Vi måste börja tänka på att spara så mycket energi som möjligt för att inte förstöra Jorden. Så tänk en extra gång på att det finns så många andra personer som riskerar sina liv för att vi ska få leva det gott. Personer som riskerar att aldrig mer få träffa sina familjer och bli sönderbombade i ett kärnkraftverk bara för att vi ska kunna ha energi att ladda upp våra mobiltelefoner. Personer som aldrig får fullborda sina drömmar för att vi ska kunna titta på våra favoritprogram på tv. Genom att använda mindre energi gör gott till alla. Människor behöver inte jobba i dessa riskfaliga kärnkraftverk, de behöver då inte riskera att förlora sina kära. Vi alla bidrar till något gott genom att ändra lite på vår vardag.
Ingen kan ju riktigt veta hur vår framtid kommer se ut och samma sak gäller ju framtidens teknik, men om man kollar på all den forskning som sker nu så kan man i alla fall konstatera att vi kommer få se många nya saker. Man kan ju hoppas att den här trenden med att man ska vara miljövänlig håller i sig och sprider sig till alla delar av världen så att miljötekniken tillslut kan ersätta den teknik vi har idag. Men det är en lång väg dit och det kanske är mer troligt att vi inom en snar framtid kommer få känna på de verkliga konsekvenserna av vår nuvarande livsstil. Och frågan är väl om vi någonsin verkligen kommer kunna satsa på miljön när det finns så många andra mer påtagliga orättvisor i världen som t.ex. krig, svält, fattigdom. Men man får aldrig sluta kämpa och om alla människor börjar göra något åt vårt levnadssätt kanske det finns en chans att vi kan göra skillnad.
Vi tycker att miljöteknik är väldigt viktigt för framtiden. Det sättet vi lever idag är ohållbart i längden och vi riskerar att förstöra den världen vi lever i. Tekniken och vår teknik konsumtion har stor påverkan på miljön och därför är det otroligt viktigt att vi försöker minska den negativa påverkan tekniken idag har på just miljön. Det kan handla om mindre icke förnybarenergiförbrukning vilket minskar CO2 utsläppen, större produktion av hållbara material, och mer återvinning. I Sverige har vi förhållandevis mycket miljöteknik och eftersom vi exporterar den för flera miljarder kronor/år så finns det en möjlighet för miljötekniken att utvecklas ännu mer. Det är alltså en växande marknad som kan bli en viktig del av Sverige, både finansiellt och politiskt. En växande marknad betyder ju även fler arbetstillfällen. 
Men det finns nackdelar med miljötekniken som med allt annat här i världen. Det är mycket dyrare att producera miljövänligare produkter då det ofta krävs en mer komplex produktionsteknik och materialet är ofta svårare att få frm. Lönsamheten vid användning av miljöteknik är inte heller alltid lika stor som vi användning av "vanlig" teknik. Ett exempel är ju vid fruktodling. Då använder man ju ofta giftiga kemilkalier för att hålla ohyran borta. Kemikalierna är både farligt för miljön och människorna som kommer i kontakt med den, men om man skulle välja det miljövänliga alternativet och ta bort kemikalierna så blir ju skörden sannolikt mindre, vilket leder till mindre inkomster. Så då är ju det miljövänliga inte det mest lönsamma. En annan nackdel är att miljötekniken ofta tar lång tid att utveckla vilket inte alltid passar så bra in i den hektiska värld vi lever i, där vi vill ha nya saker hela tiden.
För att miljötekniken verkligen ska kunna ersätta den teknik vi har idag tror vi dels att den måste bli mer lönsam inom fler områden. Sedn måste den även bli mer attraktiv för vanliga människor, som oss. Det är ju om vi alla bestämmer oss för att göra något som vi kan göra skillnad. Och idag är miljötekniken ofta för dyr för att man ens ska överväga att köpa den. Som t.ex. en mobil som inte har alla funktioner men ändå kostar lika mycket. Miljötekniken måste bli mer tillgänglig och finnas överallt och inte bara i några få utvalda affärer. Som t.ex. kläder. Det finns ju ett litet utbud men det måste helt enkelt bli enklare för människor att välja rätt, om vi ska hinna stoppa miljöförstöringen i tid.
Framtiden ligger verkligen i våra händer, man säger att vi är den sista generationen som kan göra något åt miljöproblemen som vi har nu och kommer få senare. Vi är överens om att utvecklingen går alldeles för långsamt för att miljötekniken verkligen kommer kunna vara lösningen på alla våra problem.
Energi och energikällor har ju otroligt stor påverkan på miljön. Det gör att utvecklingen av nya miljövänliga energikällor är jätteviktig för framtiden. Vi har ju tidigare nämnt några nya energikällor som skulle kunna producera energi utan att ha en sådan stor påverkan på miljön. Dessa är dock under utveckling och även om det finns många bra och innovativa idéer så är de långt ifrån färdiga för användning. De energikällor vi får vår energi ifrån idag är till största del vattenkraft och kärnkraft. Kärnkraft har ju den stora fördelen av att vara förhållandevis billigt och producera stora mängder energi på liten tid. Men är det verkligen värt det? Ca 49 % av Sveriges energi kommer ifrån kärnkraft men vad händer om olyckan är framme? Titta bara på vad som håller på att hända i Japan. Vi är ju inte ett land som ligger i riskzonen för jordbävningar men det finns fortfarande otroligt stora risker med kärnkraftverken. Ett exempel på det är ju Tjernobylolyckan. I Sverige har man kanske bättre säkerhet än i andra länder, men om en kärnkraftsolycka skulle inträffa i Europa så är det mer troligt att större delar av Europa skulle bli drabbade än bara det landet där olyckan inträffade. Och sen är det ju då frågan om vad man ska göra med avfallet. Vår grupp är emot kärnkraft men vi förstår problemen med att avveckla den, och inser också att det inte är så troligt att det kommer hända inom den närmaste framtiden.
Så utvecklingen av nya energikällor är något man verkligen borde satsa på, men för att vi ska kunna leva utan t.ex. kärnkraftverk så måste energiförbrukningen också minska kraftigt runt om i hela världen. Genom att byta ut dagens teknik mot miljöteknik kan det här bli möjligt. Men som sagt, det måste hända nu och inte senare om vi ska kunna rädda den planet vi lever på.

Vad kan man som privatperson göra för att minska den påverkan hem-tekniken har på miljön?

Vad kan man göra som privatperson?

Vi som privatperson kan faktiskt göra otroligt mycket för att värna om miljön. Även om att man bara skulle ändra på något litet kan det lilla göra en stor skillnad i längden. Vi har tagit några exempel på hur man skulle kunna göra för att spara på energin.
Dra ut elkontakten
Att dra ut elkontakten när man tillexempel laddat klart sin mobiltelefon, mp3-spelar eller när man kollat klart på tv sparar man väldig mycket energi eftersom att det fortfarande drar på energi när man har dessa apparater inkopplade. Många kanske då tycker att det kan vara jobbigt att stänga av tv:n med knappen eller fjärrkontrollen men om man nu vill värna om miljön så räcker det inte att bara stänga av Tv:n men fjärrkontrollen för det räcker inte för att stoppa energiflödet. Men det finns idag väldig många förlängningssladdar med on/off knappar på som man kan använda! Det minskar både energiförbrukningen och brandrisken.
Köp lokalproducerat
Som vi tidigare nämnde så släpper transporter av varor och produkter ut stora mängder av giftiga gaser. Vilket leder till den globala uppvärmningen som måste stoppas. För att då undvika detta kan man köpa lokalproducerade varor då transport sträckorna är mycket kortare.
Släck ljuset
Man kan även släcka lamporna när man går ut från ett rum. Genom att göra det sparar man en massa energi. Om det skulle vara så att man inte vill släcka lamporna i hemmet av olika anledningar så kan man ha energisnåla lampor som inte drar lika mycket på energin. Visst kan det vara lite dyrare, men de är fem gånger mer så energieffektiva. Och så finns det även ett annat alternativ och det är att istället för att ha lampor så kan man ha små fönster i taket som släpper in solljus vilket sparar på väldigt mycket energi. Men detta är naturligtvis för dem som bor i villa/radhus, de som bor i lägenhet har kanske ett aning svårare att ha fönster på taket då det kanske finns någon annan person som bor över en.
Ta cykeln istället för bilen
Att köra en bil korta sträckor släpper ut en otroligt stor mängd koldioxid och inte på tal om de längre sträckorna man kör när man släpper ut en sådan stor mängd koldioxid så leder det som vi nämnde tidigare till växthuseffekten. Därför så bör man istället för ta bilden ta cykeln eller gå en promenad, som både är bra för hälsan och framför allt miljön. Skulle det vara så att man verkligen känner sig lat den dagen är buss och tåg ett alternativ som man kan tänka på eftersom de flesta bussar kör med biogas speciellt alla bussar inom Södermanland. Men är man så beroende av att man måste ha en bil och känner sig bekvämast med det så ska man satsa på att köpa en elbil eller en miljövänlig bil.
Isolera bostaden
Väldigt mycket av värmen går till förlust när man inte har isolering. Då man har bra isolering kan man spara upp till 20 % av värmeförlusten. Trots att dessa 20 % inte låter som så mycket kan det göra stor skillnad både på kostnad och miljö. Ett tillexempel är att ha två-glas-fönster istället för enkel-glas-fönster som idag är väldigt vanligt i Europa.
Klassiska material
När man t.ex. renoverar kök så ska man tänka på att använda klassiska material som t.ex. trä och rostfristål som varken blir omoderna eller går sänder. Som t.ex. grön plast som både blir omodernt och går sönder. I badrum kan man t.ex. ha gamla svarta tavlor som golv, det ser ut som vanligt golv och man spar på miljön genom att inte behöva producera nytt.
Återvinning
Något som gör otroligt stor skillnad är att sop-sortera och där igenom återvinna en massa viktiga saker som minskar energiförbrukning och giftiga utsläpp.
Varmvatten
Man kan ha ett speciellt avlopp i duschen som använder det använda vattnets värme för att värma upp det nya kallvattnet som kommer ut ur duschen.
Man kan koppla vattnet från badkaret så att det kommer till toan. På så sätt behöver man inte använda onödigt mycket nytt rent vatten till något som ändå inte behöver vara rent.
Man kan bygga ett eget vatten återvinningssystem i sitt hus så att man kan rena och återvinna sitt eget vatten.
Alla dessa saker sparar på vår miljö genom minskad energiförbrukning och mindre slösande av vatten.
Plastpåsar
Alla dessa plastpåsar vi använder för att bära hem tillexempel matvaror eller kläder är egentligen en väldig stor fara för miljön. Plastpåsarna kräver en massa energi bara vid produceringen och så kan det vara väldig skadligt för både miljön och djur om de inte återvinns ordentligt. Därför tycker vi att man ska försöka att satsa på att använda återvinningsbara påsar detta kan då vara som t.ex. tygkassar.
En annan sak man även kan tänka lite extra på är att man kan använda återanvändbara plastflaskor. Har man tillexempel köpt en cola flaska eller något liknade så kan man ju återanvända flaskan som en vattenflaska. Men om man använder pet-flaskor ska man ju självklart panta dem.
Rengöringsmedel
Visste ni att man faktiskt kan göra egna rengöringsmedel. Det är både enkelt, billigt och framförallt bra för miljön. Så istället för att undvika att farliga kemikalier kommer ut i naturen kan man göra sina egna rengöringsmedel, det finns väldig många hemsidor som skriver hur man gör dessa olika rengöringsmedel.
Kan man spara energi med smarta fönster?
 I framtiden kan de vara möjligt att ha lager batteri på fönstret som reglerar ljusinsläppet.
Att själv bestämma hur mycket solljus som ska tas in i ett rum har inte bara med komfort att göra. Det går också att spara mängder av energi när solvarma rum slipper kylas ner.
Det ger en stor flexibilitet när människor själva kan reglera ljus- och värmeinsläpp. Det kan i många fall göra en energikrävande luftkonditionering överflödig.

Hur kommer teknikens påverkan på miljön se ut i framtiden? Hur har den sett ut tidigare?

Miljöteknik i framtiden

Ingen kan ju riktigt veta hur vår framtid kommer se ut och samma sak gäller ju framtidens teknik, men om man kollar på all den forskning som sker nu så kan man i alla fall konstatera att vi kommer få se många nya saker. Man kan ju hoppas att den här trenden med att man ska vara miljövänlig håller i sig och sprider sig till alla delar av världen så att miljötekniken tillslut kan ersätta den teknik vi har idag. Men det är en lång väg dit och det kanske är mer troligt att vi inom en snar framtid kommer få känna på de verkliga konsekvenserna av vår nuvarande livsstil. Och frågan är väl om vi någonsin verkligen kommer kunna satsa på miljön när det finns så många andra mer påtagliga orättvisor i världen som t.ex. krig, svält, fattigdom. Men man får aldrig sluta kämpa och om alla människor börjar göra något åt vårt levnadssätt kanske det finns en chans att vi kan göra skillnad.
Masdar city i Abu Dhabi- Staden som just nu håller på att byggas är tänkt att bli en stad som helt drivs av förnybar energi. Arkitekter från hela världen har länge funderat på hur det här ska kunna fungera och arkitekturen som de nu kommit fram till är verkligen unik. Tanken är att staden ska bestå av 100 % hållbart material och inte ha något koldioxidutsläpp överhuvudtaget. Frågan är om det verkligen är värt de miljarder kronor det här projektet kommer att kosta. Det finns ju en ganska stor risk att den här staden bara kommer bli symbolisk och endast rika människor kommer vinna på det. Att det blir som ett privilegium för rika människor att leva miljövänligt medan de lägre klasserna får kämpa för att ens överleva. Olika sociala klasskillnader är redan ett stort problem och det här kanske bara är ännu en sak som kan bidra till ökade skillnader. Man kanske borde använda de här pengarna till något annat? Som att t.ex. satsa på ytterligare utveckling av den miljövänligatekniken, eller öka miljömedvetenheten runt om i världen.
Hotel byggt av sopor. – Det är ett Spanskt hotell i Madrid som byggts av 12 ton sopor som kommer ifrån franska, spanska, italienska och belgiska stränder. Man byggde det här hotellet för att visa människor hur mycket skräp som egentligen dumpas i våra hav. 

Vad har Eskilstuna för miljövänlig teknik? T.ex. bussar, gatubelysning m.m.

Så hur ser då egentligen tekniken ut i Sverige?
Det är en väldigt svår fråga att svara på, eftersom det varierar och vi inte hittade någon dokumenterad statistik över miljöteknikens användning. Men om man jämför med andra länder runt om i världen så kan man ändå se att vi har ganska mycket miljöteknik. Här i Eskilstuna har vi t.ex. biogas bussar. Ett annat exempel är att gatubelysningen vanligtvis inte är på dygnet runt.Tillskillnad från t.ex. Indien har vi bilbesiktning vilket faktiskt spar på miljön en hel del.Man får minskad fordonsskatt om man köper miljövänliga bilar och sopsorteringen sprider sig över hela landet. Kollektivtrafik är ett alternativ till bilen vilket faktiskt inte finns överallt i världen och utbudet av miljövänliga produkter är förhållandevis stort. Sverige exporterar miljöteknik till andra länder för flera miljarder om året.   

Men det finns ju självklart en massa andra saker som man kan och borde göra. T.ex. minska energiförbrukningen och använda mer energi som kommer från förnyelsebara energikällor som t.ex. vind och vågkraft. Sedan kanman ju minska antalet bensindrivna bilar och lägga mer vikt och pengar på fortsatt forskning och utveckling av miljötekniken.

Men på det stora hela så ligger alltså Sverige ganska långt fram med användandet av miljöteknik.

Hur utvecklar man produkter så att de blir miljövänligare? T.ex. finns det miljövänliga tv-apparater, och vad är det som gör dem miljövänliga?

·         Hur utvecklar man produkter så att de blir miljövänligare? T.ex. finns det miljövänliga tv-apparater, och vad är det som gör dem miljövänliga?

Miljövänliga produkter

Idag finns det väldigt många produkter som är just miljövänliga. T.ex.
·         Kommer det snart en ny mobiltelefon som helt drivs av solenergi. Den har solceller på baksidan vilket gör att den inte behöver batteri eller laddare. Det har ju länge funnits miniräknare som drivs av solenergi men mobiltelefoner är nytt.
·         Miljövänliga och laddningsbara batterier
·         Bankomatkort
·         Plast av mjölk och lera
·         Tuggummi, mat
·         Kläder
Men vad är det egentligen med teknik som är så farligt för miljön?
Om man fokuserar på den elektriska delen (t.ex. datorer, mobiltelefoner, hårddiskar, tv-apparater, mp3-spelare) är det framförallt energiförbrukning och materialet som har störst påverkan på miljön. Själva energiförbrukningen är miljöfarlig då man producerar mer fossila bränslen för att kunna skapa energi så släpper det ut mer koldioxid i atmosfären vilket leder till global uppvärmning. För att göra en produkt mer miljövänlig kan man utgå från 7 punkter: minskad vikt, längre livslängd, återvinningsbarhet, lätt nedbrytning, säkerhet, lägre energiförbrukning och sist men inte minst minskning av skadligt ämne (t.ex. giftiga kemikalier). Det är inte bara själva produkten som är skadlig utan tillverkningen har också stor påverkan.
·         Själva tillverkningen - hur mycket energi krävs det vid framställning?
·         transport av produkterna  - Hur produkterna transporteras t.ex. tror inte vi att det är många företag runt om i världen som använder transportmedel som anses särskilt miljövänliga.
·         användning av produkten – Hur mycket energi dras vi t.ex. användning och laddning
·          anläggningen där produkten tillverkas.- hur är arbetsplatsen, hur kommer arbetarna till jobbet? Släcker man lamporna när man går hem?
Alla de här delarna har någon slags påverkan på miljön. Vid transport släpps det kanske ut mycket giftiga avgaser, vid hög energiförbrukning bidrar det till växthuseffekten. Slösar fabrikerna på en massa onödig energi, släpper ut giftigt avfall i vattnet? Det finns alltså en otroligt massa olika faktorer som spelar in när man ska bedöma om en produkt är miljövänlig eller inte. 

Kan man utveckla gamla energikällor för att göra dem effektivare och miljövänligare, och i sådant fall hur?

Energikällor

Vindkraft
Vindkraft är en förnybar energikälla samt en alternativ energikälla. Vindkraftverk drivs av vindar och vindar bildas genom att luften på jorden rör sig i en riktning där luften går från ett område med högt lufttryck till ett område med lågt lufttryck. Vinden får de snedställda rotorbladen i ett vindkraftverk att rotera och när de roterar driver de en generator som alstrar el.
·         Fördelar:
Drivs av förnyelsebar energi.
Släpper inte ut några föroreningar.
Miljövänligt.

·         Nackdelar:
Dyrt eftersom att man måste bygga många vindkraftverk för att mycket el ska produceras.
Vindkraftverken måste vara stora och de stör landskapsbilden.
Kan inte producera el när vindstyrkan är lägre än 6m/s.
Vattenkraft
Vattenkraft är en förnybar energikälla som Sverige är beroende av, nästan hälften av Sveriges el produktion kommer från vattenkraftverk. Vattenkraftverk fungerar genom att strömmar från vattendrag. Strömmarna finns inte bara i vattendrag utan kan bildas genom temperatur skillnader i världshaven men det finns även tidvattenströmmar som beror på månens dragningskraft. Vatten strömmar från en högre nivå till en lägre nivå och det dår en turbin i rörelse, turbinen driver sedan en generator som producerar elektricitet.
·         Fördelar:
Släpper inte ut avfall, påverkar inte miljön allvarligt under drift.
Billig el produktion eftersom vatten är en förnyelsebar energikälla.
Kan stabilisera vattennivån mellan sommar och vinter, vilket är bra för vattenlivet.

·         Nackdelar:
Uppdämningen av vattnet blötlägger skog kring älven och torrlägger nedanför dammen, vilket kan störa djur och växtliv.
Nivåväxlingarna mellan sommar och vinter kan leda till en död zon längs strandkanten som torkar ut under vintern, när elproduktionen är störst.
Kan inte byggas ut ytterligare i Sverige.

Kärnkraft
I ett kärnkraftverk använder man fusion och fission som energikällor. Fission innebär att man klyver tunga atomkärnor som uran-, torium- och plutoniumisotoper och fusion innebär att man slår ihop lätta atomkärnor till en tyngre atom.
·         Fördelar:
Kärnkraftverk är miljövänliga om inte någon olycka inträffar och radioaktiva ämnen sprids.
Det är billigt och produktionen av el är mycket jämfört med förbrukningen av energi.
Inga giftiga gaser eller andra utsläpp görs till atmosfären.

·         Nackdelar:
Det är dyrt att bygga kärnkraftverk.
Svårt att lagra det radioaktiva avfallet.
Det finns risker att reaktorolyckor inträffar.
Värmekraft
I ett värmekraftverk produceras ånga genom att man förbränner ett bränsle (ex: kol eller trä), ångan sätter igång en ångturbin som driver en generator och generatorn alstrar elektricitet.
·         Fördelen:
Inga radioaktiva bränslen används.

·         Nackdelen:
En väldigt hög föroreningsmängd påverkar växthuseffekten.
Mycket svavelutsläpp som bidrar till en försurning i sjöar.
Solenergi
Solenergi används väldigt mycket, 15 procent av uppvärmning till bostäder kommer från solenergi och solenergin används oftast av solfångare som utvinner värme från solen och solceller som producerar el. solfångare finns med olika medium men är oftast ute efter solens värme men solceller finns bara i en sort och de omvandlar solenergin till elektricitet.
·         Fördelar:
Solfångare är miljövänliga.
Kan användas nästan överallt.
Billig i drift och det kan hålla i flera år.
·         Nackdelar:
Tillverkningen av solceller är väldigt dyrt och ej miljövänligt.